Началникът на  ВВМУ Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. д.в.н.

...
Началникът на  ВВМУ Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. д.в.н.
Коментари Харесай

Морско училище отличи български антарктици със значка За плаване в Южния океан

Началникът на  ВВМУ " Н. Й. Вапцаров “ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров отличи със значка “За корабоплаване в Южния океан " за принос в подготовката и реализиране на експедиция до Антарктида с НИК 421,  за обезпечаване на научноизследователска активност на българската антарктическа база “Св. Климент Охридски " на остров Ливингстън в Антарктика трима от участниците в 32-та българска антарктическа експедиция – ръководителя й проф. Христо Пимпирев, посланика на България в Аржентина Стоян Михайлов и генералния шеф на Българската телеграфна организация (БТА) Кирил Вълчев.

Значката на началника на ВВМУ “За корабоплаване в Южния океан " се връчва на всеки един от членовете на екипажа на кораба “Св. св. Кирил и Методий ", който е направил сполучлив преход на борда през пролива Дрейк до Антарктида, както и на хора, които са съдействали за антарктическите експедиции. “В случая значката се връчва на хора, които имат принос за плана с кораба, само че и са плавали в Южния океан като са минали през пролива Дрейк с него ", сподели флотилен адмирал Медникаров.

“Като почетен професор на ВВМУ, това е едно отличие, което е извънредно значимо и скъпо за мен ", сподели проф. Пимпирев.

“Приемам това отличие като самопризнание за всички на кораба, тъй като това е доста огромен групов труд ", акцентира дипломат Михайлов.

“Най-сетне България по заслужен метод стига до Антарктида ", сподели Кирил Вълчев като напомни, че оценките се връчват на деня на успението на св. Кирил, единия от патроните на кораба, който съгласно житието му когато тръгвал на задача при хазарите приел да го направи с царски транспортен съд, а не пешком и необут, както желал в началото, тъй като бил уверен от византийския император, че когато показва страната би трябвало да го прави с нейната поддръжка, защото показва нейното достолепие.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР